τ.2310 866636 / κ.6972 084242


image-169318-trixoptosi.jpg?1466069675747

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

Εκτός από τη φυσιολογική τριχόπτωση, κατά την οποία καθημερινά χάνονται τρίχες λόγω της φυσικής ανανέωσής τους, υπάρχει και η τριχόπτωση σε παθολογικό επίπεδο, κατά την οποία αυξημένος αριθμός τριχών πέφτει καθημερινά, χωρίς όμως οι τρίχες να αντικαθίσταται από νέες. Έτσι, δημιουργείται, σταδιακά, αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής, η λεγόμενη αλωπεκία. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες που προκαλούν τη νόσο της αλωπεκίας, η οποία έχει συχνά τεράστιες ψυχολογικές συνέπειες για το άτομο.
image-169308-168128-Line-Divider.png?1466077063075

Η κληρονομικότητα της φαλάκρας προέρχεται από τον πατέρα ή από τη μητέρα;

Το γονίδιο της φαλάκρας (ανδρογενετική αλωπεκία) μπορεί να κληρονομηθεί και από τους δύο γονείς.
Από την προδιάθεση που έχουν στο οικογενειακό τους κληρονομικό ιστορικό.

Τα προϊόντα περιποίησης των μαλλιών προκαλούν τριχόπτωση; Το συχνό λούσιμο κάνει κακό στα μαλλιά;

Ούτε τα gel, τα spray ή τα σαμπουάν μαλλιών μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.
Απλώς δε συνιστάται υπερβολικά συχνό λούσιμο των μαλλιών. Ιδανική συχνότητα είναι τρεις φορές την εβδομάδα.

Τα σεσουάρ μπορεί να κάνουν κακό στην τριχόπτωση;

Το σεσουάρ είναι δυνατόν αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά (απόσταση τουλάχιστον 10 εκατ. από τα μαλλιά) να καταστρέψει, να κάψει τις τρίχες και να προκαλέσει παροδική, ευτυχώς, τριχόπτωση.
Άρα η σωστή χρήση του δεν δημιουργεί πρόβλημα.

Η διατροφή παίζει ρόλο στην τριχόπτωση;

Η διατροφή επηρεάζει την τριχόπτωση, γιατί η σύσταση της τρίχας αποτελείται από στοιχεία (αμινοξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β κ.λπ.), τα οποία περιέχονται σε μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή. Αυτός είναι και ο λόγος που κατά τις περιόδους που γίνεται μια δίαιτα μετά από σύντομο χρονικό διάστημα δύο - τριών μηνών εμφανίζεται τριχόπτωση. Τότε συνιστώνται συμπληρώματα (διατίθενται σε σκευάσματα που έχουν δισκία ή κάψουλες), που περιέχουν τα απαραίτητα συστατικά που προαναφέρθηκαν.

Το κοντό κούρεμα δυναμώνει τα μαλλιά;

Αυτό αποτελεί ένα μύθο, δεδομένου ότι το κούρεμα δεν επηρεάζει την ανάπτυξη της τρίχας, επομένως δεν έχει καμία σχέση με την τριχόπτωση. Έτσι κι αλλιώς, οι τρίχες μεγαλώνουν περίπου 1-1,5 cm το μήνα.

Όσοι έχουν ανδρογενετική αλωπεκία έχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

Όχι. Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι μια κληρονομική (κατά μεγάλο ποσοστό) μορφή αλωπεκίας, κατά την οποία υπάρχει αυξημένη ευαισθητοποίηση του θύλακα της τρίχας να εξαντλείται πρόωρα, ακόμη και σε φυσιολογικές τιμές ανδρογόνων (κυρίως τεστοστερόνης).

Η ανδρογενετική αλωπεκία εμφανίζεται μόνο στους άνδρες;

Όχι. Είναι δυνατόν να εμφανιστεί και στις γυναίκες, αλλά εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο και ηλικιακά σε μεγαλύτερη ηλικία. Στις περιπτώσεις αυτές, αν δεν υπάρχει παθολογικό υπόβαθρο (συνήθως κάποια ορμονική διαταραχή), συνδυάζεται με τις ορμονικές μεταβολές που επέρχονται κατά την εμμηνόπαυση.

Το άγχος επηρεάζει την τριχόπτωση;

Ναι, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί τριχόπτωση, συνήθως διάχυτη, μετά από έντονο άγχος, αλλά αυτή η τριχόπτωση είναι παροδική.