τ.2310 866636 / κ.6972 084242


image-169373-akmi.jpg?1466085034580

ΑΚΜΗ

Η ακμή αποτελεί ένα ενοχλητικό πρόβλημα, που μπορεί να κάνει ένα άτομο να νιώθει εξαιρετικά άσχημα. Εμπιστευθείτε έναν έμπειρο δερματολόγο, για να βρείτε μαζί τους τρόπους αντιμετώπισής της. Να θυμάστε ότι υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί και να απαλλαγείτε από όλα τα αντιαισθητικά σημάδια,
αποκτώντας ένα καθαρό πρόσωπο!

Για τον καθορισμό της θεραπείας ενός ασθενούς με ακμή, λαμβάνεται υπόψη το φύλο, η ηλικία, το ιστορικό του ασθενούς και, φυσικά, το είδος των βλαβών και η βαρύτητά τους.

image-169308-168128-Line-Divider.png?1466076687603

Η ακμή εμφανίζεται μόνο στην εφηβεία;

Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Στην πλειονότητα βέβαια εμφανίζεται στην εφηβεία, γιατί είναι η ηλικία που οι σμηγματογόνοι αδένες, ιδιαίτερα του προσώπου, λειτουργούν σε μεγαλύτερο βαθμό, ενώ διαρκεί στο μέγιστο 8 με 10 χρόνια! Ακμή σε γυναίκες άνω των 25 ετών είναι δυνατόν να σχετίζεται με διαταραχή των ανδρογόνων ορμονών, ειδικά όταν συνδυάζεται και με διαταραχές κύκλου, τριχόπτωση, δασυτριχισμό ή υπερβολική λιπαρότητα ή και παχυσαρκία (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών). Αρκετά συχνά είναι και η ακμή σε γυναίκες ηλικίας άνω των τριάντα. Τέλος, μπορεί να εμφανιστεί ακμή και σε νεογέννητα (νεογνική ακμή) ή και αργότερα (παιδική ακμή).

Είναι η ακμή θέμα σχολαστικής καθαριότητας;

Η ακμή δεν έχει καμία σχέση με την έλλειψη υγιεινής. Αντίθετα, σχολαστικό πλύσιμο ιδίως με τοπικά αντισηπτικά είναι δυνατόν να επιδεινώσει το πρόβλημα. Πιο σημαντική θεωρείται η χρήση καθαριστικών που απομακρύνουν τη λιπαρότητα, γιατί το σμήγμα που παραμένει στο πρόσωπο φράσσει τους πόρους του δέρματος κι επιδεινώνει το φαινόμενο της ακμής.

Γιατί είναι κακό να σπάω τα σπυράκια της ακμής;

Σπάζοντας τα σπυράκια δημιουργούνται συνθήκες για επιμόλυνση που επεκτείνουν εις βάθος τη φλεγμονή, με αποτέλεσμα μεγάλη πιθανότητα για δημιουργία ουλής, η οποία δύσκολα διορθώνεται.

Η διατροφή παίζει ρόλο στην ακμή;

Η ακμή δεν μπορεί να προκληθεί από τη διατροφή. Η διατροφή σύμφωνα με νεότερες απόψεις δε φαίνεται να επηρεάζει το πρόβλημα της ακμής. Παλαιότερες απόψεις για κάποιες τροφές, όπως σοκολάτα, ξηροί καρποί δεν φαίνεται να ισχύουν. Παρ’ όλα αυτά, έχει παρατηρηθεί σε μελέτες ότι κάποια τρόφιμα σε ορισμένα άτομα επηρεάζουν την ακμή, επιδεινώνοντας τη σμηγματόρροια. Αυτά είναι γαλακτοκομικά προϊόντα και τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως ζάχαρη, λευκό ρύζι, πατάτες φούρνου, κρουασάν, άσπρο ψωμί, δημητριακά πρωινού μη ολικής αλέσεως. Γενικά συνιστάται μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως.

Μπορώ να κάνω ηλιοθεραπεία ή θα επιδεινωθεί η ακμή μου;

Ο ήλιος βελτιώνει παροδικά τις βλάβες της ακμής, ειδικά στην πλάτη, γιατί η υπεριώδης ακτινοβολία καταστέλλει σ’ ένα βαθμό τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων (των αδένων που η υπερλειτουργία τους δημιουργεί το φαινόμενο της ακμής). Μετά όμως από τη διακοπή της έκθεσης στον ήλιο, το πρόβλημα επανέρχεται. Γι’ αυτό ίσως είναι επωφελής η χρήση ενός αντηλιακού κατά την έκθεση στον ήλιο.

Μπορώ να κάνω κάτι για να βελτιώσω ή και να εξαλείψω το πρόβλημα της ακμής;

Η ακμή δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να έχει ψυχολογικές προεκτάσεις, ιδιαίτερα στους εφήβους. Από την άλλη, αν η ακμή ξεπεράσει ένα βαθμό, μπορεί να δημιουργήσει ατροφικές ουλές, οι οποίες δύσκολα θεραπεύονται ή παραμένουν εφ’ όρου ζωής. Γι’ αυτό συνιστάται η ακμή να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο ενός συνδυασμού φροντίδας και θεραπείας από ειδικό δερματολόγο ιατρό.